Home  → patiënten & bezoekers  → poliklinieken & afdelingen  → behandelingen  → Slijmvliesafwijkingen

Slijmvliesafwijkingen

Het slijmvlies van de wangen, lippen, verhemelte, tong, mondbodem en keel ziet er normaal gesproken mooi rose van kleur uit.

 

Een bekende afwijking van het slijmvlies is de afte, iets waar iedereen wel eens last van heeft. De afte geneest spontaan binnen 10-14 dagen. Afte-achtige afwijkingen welke niet genezen moeten door de arts gezien worden. Er kunnen ook andere afwijkingen optreden, variërend van een lichte witte streping tot een felle rode afwijking en van een niet genezende afte tot een zwelling of blaarvorming.

Uw tandarts of huisarts kan in eerste instantie de afwijking beoordelen. Zo nodig zal hij/zij u doorverwijzen voor second opinion en verdere diagnostiek. Bij verdere diagnostiek wordt in een aantal gevallen een stukje uit de afwijking genomen en voor onderzoek naar de patholoog gestuurd. Aan de hand van deze bevindingen wordt het vervolgtraject bepaald.

 

Sommige slijmvliesafwijkingen kunnen een voorstadium zijn van kanker en moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd. Het is bekend, dat de combinatie van roken en alcoholgebruik, slijmvliesafwijkingen kan doen ontaarden in een kwaadaardige afwijking. Bij sommige slijmvliesafwijkingen moet daarom het roken gestopt worden.

 

Voor verdere informatie kunt u nog kijken op de website van NVMKA. (informatie over aften, leukoplakie, lichen planus, schimmelinfecties).

 

Klik op het logo om naar deze site te gaan