HomeNieuws

07.09.2011

Artsen beklimmen Mont Blanc voor goed doel

Een twaalftal artsen uit de regio beklimt in de week van 10 tot 17 september de Mont Blanc; met 4810 meter de hoogste berg van West-Europa. De groep bestaat uit huisartsen (onder andere uit Brunssum, Ubachsberg, Gulpen en Mechelen) en medisch specialisten die allemaal werkzaam zijn in Atrium MC.


Ze beklimmen de top om onder andere het belang van bewegen te benadrukken. Maar aan de beklimming is ook een sponsoractie verbonden. Het geld dat ze daarmee ophalen is voor het goede doel. In dit geval een ziekenhuisje in Sebekoro in Mali (Afrika), dat praktisch op instorten staat en dringend een nieuw gebouw nodig heeft. Een aantal sponsoren (bedrijven en particulieren) heeft geld gedoneerd en momenteel staat de teller op meer dan 20.000 euro. De landelijke organisatie Wilde Ganzen heeft laten weten het sponsorbedrag met de helft te verhogen.

Alpinist  
Peter-Paul Andriessen, huisarts in Mechelen en reumatoloog Ralph Peeters van Atrium MC, namen het initiatief voor de actie. ‘Nee, dit doe je niet zomaar even. We lopen al regelmatig wandeltochten en als je zoiets wil doen moet je ook een halve marathon of een wielerklassieker kunnen volbrengen. We hebben goed geoefend. Dat gebeurde onder leiding van Wilco van Rooijen, de beroemde alpinist. Hij begeleidt ook onze tocht naar het top van de hoogste berg van ons continent’, aldus een enthousiaste Peter-Paul Andriessen.
   
Voorbereiding
De groep heeft een goede voorbereiding gehad. Er zijn grenzen verlegd. Er werd onder andere geoefend in de Ardennen en op de Wilhelminaberg in Landgraaf en in Snowworld. ‘De deelnemers moeten natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen, daar zal Wilco van Rooijen ook op letten. Hij heeft expedities in de Himalaya geleid, dus hij weet wat mogelijk is en wat niet kan. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat de deelnemers goed op elkaar ingespeeld zijn. Ook daar is hard aan gewerkt,’ zegt Andriessen.

Sponsorgelden
De deelnemers betalen de kosten van de trip helemaal zelf. Alle sponsorgelden gaan direct naar de stichting Vrienden van de Sahel. Deze stichting helpt bewoners van Mali in Afrika met kleinschalige projecten, zoals het slaan van waterputten, aanleggen van groentetuinen, bouwen van extra klaslokalen, inrichten van klinieken en schooltjes. Het ziekenhuis van Sebekoro staat na eerst enorme droogte en vervolgens hevige regenval, op instorten. Een nieuw gebouw is dringend noodzakelijk. Kosten: minimaal 62.000 euro. ‘We weten niet of we dat bedrag bij elkaar krijgen. Maar wij kunnen als bergbeklimmers in ieder geval een begin maken. Misschien haken er nog andere sponsoren aan’, zo klinkt het van de kant van de initiatiefnemers.
   
Wie meer wil weten van de actie kan terecht op de website www.klimmenvoorkliniek.nl