Home  → patiënten & bezoekers  → poliklinieken & afdelingen  → Stoma verpleegkundige

Wat doet de stomaverpleegkundige?

De stomaverpleegkundige is een in de stomazorg gespecialiseerde verpleegkundige.

De stomaverpleegkundige geeft voorlichting, begeleiding en praktische hulp aan mensen die een stoma hebben of een stoma gaan krijgen. De meest voorkomende soorten en merken stomahulpmiddelen kunt u op de poli bekijken.

 

De stomaverpleegkundige kan met u ook de voor- en nadelen van deze hulpmiddelen bespreken en u hierover uitleg geven. Ook kunt u kennismaken met nieuw materiaal, vragen stellen en uw twijfels bespreken.

 

Bovendien kunt u folders krijgen die betrekking hebben op de stomazorg in de meest ruime zin.

 

Voor wie en Wanneer?

 

Wanneer u een stoma krijgt, wordt u tijdens uw poliklinisch bezoek aan uw arts ook doorverwezen naar de stomaverpleegkundige.

Natuurlijk kunt u ook op eigen initiatief komen.

 

De stomaverpleegkundige houdt zitting in een werkgroep: de stomawerkgroep.

In deze werkgroep zijn alle stomaverpleegkundigen verenigd die werkzaam zijn in ons ziekenhuis. Zij werken op de stomapoli en/of op alle afdelingen waar patiënten verpleegd worden die een stoma hebben of een stoma gaan krijgen. Daarnaast hebben twee stomaverpleegkundigen van de thuiszorg zitting in deze werkgroep.

De werkgroep houdt ongeveer vier keer per jaar een vergadering om alle zaken te bespreken die voor de stomazorg in de ziekenhuizen over de drie lokaties van belang zijn.

De stomawerkgroep telt zes leden die op de volgende pagina aan u voorgesteld worden.